Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

SZAKMAI HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Beszámoló a Primary Care Diabetes Europe konferecináról
  2018.06.08. - CSAKOSZ - Hírkategória: Beszámolók

  PRIMARY CARE DIABETES EUROPE 15th Conference

  Barcelona, 13-14 April, 2018

   

  A Primary Care Diabetes Europe szervezete 2018. április 13-14 én tartotta hagyományos, az utóbbi időben kétévente megrendezett, sorrendben a 15. konferenciáját, ezúttal is a spanyol alapellátók szervezetével a semFyC-el közösen szervezve.

   

  A konferencia mottója: "The role of primary care in the world of diabetes" volt.

   

  A konferenciát megelőző napon workshopot tartottak Integrated Personalized Diabetes Management: jointly rethinking current routines in daily clinical practice  címmel, amelyen a diabeteszes betegek önellenőrzésének legújabb technikai- technológiai lehetőségeit mutatta be a ROCHE műszergyártó cég szervezésében. Látható ez a trend, hogy az „okos eszközök” elterjedésével és a betegek –sajnálatos- fiatalodása miatt erre egyre nagyobb az igény.

   

  A konferencia első napján a legfontosabb téma volt a kutatási tapasztalatoknak a mapi ellátási gyakorlatba való átültetése. Több előadó is állította, hogy az orvosok nem alkalmazkodnak a guideline-okban leírtakhoz. Színvonalas előadások szóltak az életmódi és étrendi kezelés fontosságáról, az új antidiabetikumokkal kapcsolatos tapasztalatokról. Külön blokkban ismertették

   

  A Primary Care Diabetes Europe és az European Association for the Study of Diabetes közös kutatási munkacsoportjának eredményeit és a különböző országokban megszervezett ellátási struktúrákat, ahol az alapellátásban dolgozóknak sokkal nagyobb kompetenciát adnak, mint nálunk. A kétévente kiosztott, a szervezet megalapítójáról elnevezett Paul Cromme díjat az idén az angol Andrew Boulton professzor kapta, aki a diabetológia nemzetközileg elismert tekintélye. A diabeteszes lábról szóló előadása nagy sikert aratott, a díjat a holland Guy Rutten professzor adta át, aki Utrechtben volt az alapellátásban folyó diabetesz kezeléssel kapcsolatos kutatások szintén nemzetközileg ismert szaktekintélye.

   

  Érdekes előadást tartott a Rising Star szekcióban a belga  Katrien Benhalima, aki a gesztációs diabetesz utánkövetésének fontosságát hangsúlyozta.

   

  Az elhangzott előadások és a korábbi évek konferenciáinak felvett előadásai elérhetőek a következő linken: https://semfyc.eventszone.net/pcde2018/index.php?idpagina=1&idioma=ang

   

  Itt is bátorítjuk az érdeklődő hazai kollegákat, hogy csatlakozzanak a szervezethez, annak ellenére, hogy a bejegyzése szerint illetékes belgiumi jogszabályok miatt a tagság az eddigi ingyenesről fizetősség válik, de ennek összege méltányosan szerény lesz. Ezzel hozzáférési jogosultságot szerezhetnek a már néhány éve IF-os, online elérhető Primary Care Diabetes újsághoz.

   

  Rurik Imre

   

Vissza a hírekhez

CSAKOSZ XXII. KONGRESSZUSA

Helyszín: Dráva Hotel Thermal Resort, Harkány
Időpont: 2024. február 22-24.

Megkezdődött a regisztráció!

Híreinkből

A CSAKOSZ XXII. KONGRESSZUSA

Időpont: 2024. február 22-24.

Helyszín: Dráva Hotel Thermal Resort, Harkány

 

Tisztelettel hívjuk a Szervezet tagjait, kollégákat, szakorvos jelölteket, hallgatókat és a szakdolgozókat a 2024. február 22-24 között Harkányban megrendezésre kerülő CSAKOSZ XXII. Kongresszusára.

 

További hírek