Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

SZAKMAI HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Bemutatkozik a CSAKOSZ!
  2017.02.07. - webdoki - Hírkategória: Általános

  Kik és milyen céllal hívták életre a Családorvos Kutatók Országos Szervezetét közismertebb nevén a CSAKOSZ-t?

   

  Nagy Lajos pécsi és Ilyés István debreceni családorvos professzorok kezdeményezése volt 2002-ben CSAládorvos Kutatók Országos SZervezetének megalakítása, azzal a céllal, hogy megpróbálja összefogni a hazai alapellátásban dolgozó, a kutatás, oktatás iránt fogékonyabb kollegákat. Bár korábban is működött hazánkban tudományos célú alapellátási formáció, azonban az alapítók generációja ekkorra már elfogyott.

   

   

  "A név egy zárt, más néven elit közösséget sejtet, olyan háziorvosok csoportját, akik tudós emberek, kutatásokat végeznek. Ki lehet tagja a CSAKOSZ-nak és milyen kötelezettségekkel jár a tagság és milyen segítséget kaphatnak a tagok a kutatómunkájukhoz?

   

  Az alapellátási kutatások sohasem öncélúak. A háziorvosok mentalitása általában távol áll azokétól, akiket tudósnak nevezünk. Általában gyakorlat-orientáltak, sokféle betegségben szerezhettek tapasztalatokat, többnyire már kialakult a holisztikus szemléletük, sokkal nyitottabbak szociális és lelki problémákra, mint a legtöbb orvosi szakma művelői. Jellemző az egyenrangú szerepvállalás, a magyar egészségügy más intézményeiben megszokott hierarchia itt ismeretlen.

  A CSAKOSZnak minden háziorvos és szakorvosjelölt tagja lehet. A belépés önkéntes, az éves tagdíj alacsony, szakorvosoknak 5.000 Ft, rezidenseknek 2.000 Ft. Ennek fizetése jelenti a szerény kötelezettséget, ugyanakkor a lehetőséget ad a szervezet munkájában való részvételre, kedvezményes kongresszusi regisztrációra, értesítések, hírlevelek is érkeznek a tagoknak. A tagok részt vehetnek már folyó kutatásokban, de saját vizsgálatokat is folytathatnak, sőt bizonyos feltételek megléte esetén a szervezet ehhez pénzügyi támogatást is tud adni, pályázati alapon.

   

  Milyen aktivitásai vannak a Szervezetnek?

   

  A legnagyobb esemény az éves kongresszus, de a szervezet tagjai más szakmai szervezetekben is aktívak, sokan külföldi alapellátási fókuszú, tudományos, oktatási vagy minőségbiztosítási profilú nemzetközi szervezetek aktív tagjai, résztvevői, előadói nemzetközi konferenciáknak. 2016-ban ért minket az a megtiszteltetés, hogy a Háziorvosi Világszervezet (WONCA World) teljes jogú tagként ismerte el a CSAKOSZ-t, mint az egyedüli aktív hazai háziorvosi profilú szervezetet, amely nemcsak a tudományra, hanem az utánpótlás-nevelésre, a szakmai minőségbiztosításra is fókuszál. Nagyon sokan vagyunk, akik a napi háziorvosi munka mellett szakítunk időt az oktatásra, kutatásra, az utánpótlás nevelésére. Az arányok persze nem mindenkinél ugyanazok.

   

  A háziorvosok találkoznak messze a legtöbb beteggel, így nagy „elemszámú” vizsgálatok, elemzések az alapellátásban jól kivitelezhetők. Milyen kutatásokat, projekteket tervez a CSAKOSZ? Hol lehet ezekről informálódni? Hogyan lehet bekapcsolódni egy-egy munkába?

   

  Sajnos Magyarországon az alapellátás kutatási profiljai messze nem kihasználtak, de ha optimistábban akarok fogalmazni, azt mondom, még nagyok a lehetőségek. A vizsgálatokat jellemzően a családorvosi tanszékek kezdeményezik és ők is kérik fel részvételre a tagokat. Az elmúlt években több olyan vizsgálat is történt, amelyekből rangos nemzetközi publikációk születtek. A CSAKOSZ egyébként minden évben díjazza a legszínvonalasabb publikációt jegyző tagjait.

   

  Minden év február utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre tradicionálisan a CSAKOSZ konferencia. Idén a Szegedi Családorvosi Tanszék a vendéglátó. Mik a kongresszus főbb témái, fontos eseményei?

   

  Ez a harmadik olyan év, amikor már háromnapos konferenciát rendezünk, a korábbi kétnaposakat már kinőttük. A helyszín tradicionálisan körforgásban van a négy orvosképző egyetem között, az idén a szegedi kollegák vállalták a szervezés és a program összeállításának nem kevés gondját. Ők igen széles program és témaválasztékot hirdettek meg, amely felöleli az alapellátás jelenlegi profilját és a prognosztizálható jövőbeni problémákat is.

   

  Aki kedvet kapott a kongresszusi részvételhez az hol regisztrálhat?

   

  Elsősorban a szervezet honlapján találhatók információk (www.csakosz.hu). Sajnos a szolgáltató váltás tovább tartott, mint terveztük és a domain-név átvitele is elhúzódott. Reméljük néhány héten belül üzemelni fog az új honlap, az egyik legnagyobb magyar orvosi web-szolgáltató kezelésében. Akinek kérdése van, írjon a pécsi titkárságnak (csakosz@pte.hu) vagy az elnöknek (csakosz@sph.unideb.hu) és készséggel adunk személyre szabott felvilágosításokat, tanácsokat az érdeklődőknek.

   

  A CSAKOSZ elnökeként mit üzen a kollégáknak?

   

  Nagy szeretettel várunk minden érdeklődő háziorvost és rezidenst a február 23-25. közötti szegedi rendezvényre. A fiatalok részvételét az illetékes tanszékek támogatni szokták évek óta. Aki a színvonalas Art Hotel akciós árait esetleg sokallja, a városban számtalan alternatív szálláslehetőséget talál. Ha most nem tud jönni, kérem, keressen meg minket a megadott elérhetőségeken, hogy minél több tagunk és még eredményesebb közös munkánk legyen.

   

  Beszélgetőpartnerünk Rurik Imre, a Debreceni Egyetem Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszékének vezetője, a CSAKOSZ jelenlegi elnöke volt. 

   

  (Dr. Szabó János)

   

  Forrás: webdoki

Vissza a hírekhez

CSAKOSZ XXII. KONGRESSZUSA

Helyszín: Dráva Hotel Thermal Resort, Harkány
Időpont: 2024. február 22-24.

Megkezdődött a regisztráció!

Híreinkből

A CSAKOSZ XXII. KONGRESSZUSA

Időpont: 2024. február 22-24.

Helyszín: Dráva Hotel Thermal Resort, Harkány

 

Tisztelettel hívjuk a Szervezet tagjait, kollégákat, szakorvos jelölteket, hallgatókat és a szakdolgozókat a 2024. február 22-24 között Harkányban megrendezésre kerülő CSAKOSZ XXII. Kongresszusára.

 

További hírek