Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

SZAKMAI HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Beszámoló az EGPRN 2017 májusi, rigai konferenciájáról
  2017.07.17. - CSAKOSZ - Hírkategória: Beszámolók

  Az European General Practice Research Network (EGPRN) évente két alkalommal rendezi meg tudományos konferenciáját, ami nagyszerű lehetőséget biztosít a nemzetközi családorvosi kutatói kapcsolatok építésére. A 2017 májusi konferencia helyszíne Riga, Lettország fővárosa volt. Az EGPRN a WONCA hálózat tagja.

  A tudományos konferenciát gyakorlati ismereteket nyújtó workshopok (hogyan publikáljunk, kutatói hálózatok építése, evidencia alapú gyógyászat a mindennapokban) előzték meg. Folytatva a korábbi hagyományt, lehetőség volt helyi praxisok meglátogatására. Közvetlen benyomást szerezhettünk az ellátás jellegzetességeiről, nehézségeiről. A közel 2 milliós Lettországban 1400 háziorvos dolgozik, vagyis 100 ezer lakosra 70 háziorvos jut. Összehasonlításként Magyarországon ez a mutató kb. 56 fő háziorvos/100 ezer lakos.

  A tavaszi konferencia a krónikus betegségek rizikócsökkentésére fókuszált, ennek speciális háziorvosi lehetőségeit járta körül. Szó esett a szűrőprogramokról, a nem fertőző betegségek megelőzéséről, az életmódváltás támogatásáról.

  Megnyitó előadásában Prof. Ruth Kalda (University of Tartu-Estonia) azt az ellentmondást járta körül, hogy bár a krónikus betegségek jelentik a legnagyobb terhet az egészségügyi ellátó rendszerre, a háziorvosi ellátás ezek kezelésre összpontosít, de ezek a betegségek többnyire megelőzhetők. A megelőzésre viszont kevés idő és energia jut. Bemutatta az ún. Chronic Care Model-t, kiemelve annak hatékonyságát (bővebben: Coleman K, Austin BT, Brach C, Wagner EH.  "Evidence on the Chronic Care Model in the new millennium".  Health Aff (Millwood). 2009 Jan-Feb;28(1):75-85.), de ismertette az alkalmazás nehézségeit is.

  Dr. Torzsa Péter (Semmelweis Egyetem, Családorvosi Tanszék) kiváló előadásában a magyar családorvosok és rezidensek alvási apnoéval kapcsolatos ismereteinek felmérése során szerzett eredményeket mutatta be. Áttekintést nyújtott a hazai helyzetről, érzékeltette a szűrés fontosságát. A hallgatóság a visszajelzéseiben méltányolta azt az aktivitást, amit hazai szinten az OSAS általános szűrése érdekében a szakmai szervezetek - a jogalkotók bevonásával - kifejtettek.

  A posztereket 6 fő téma mentén csoportosították és értékelték: rák és rákmegelőzés, fájdalom és életminőség, anyagcsere betegségek, kardiovaszkuláris rizikó és betegségek, egészségügyi szolgáltató rendszerek. A rigai konferencia legjobb poszterének Sabine Bayen, Franciaországban dolgozó, német származású háziorvos „Beliefs and knowledge about sexual transmitted diseases in women who have sex with other women.” című munkáját választották. Kutatása során interjúkat készített olyan nőkkel, akiknek nőkkel (is) volt szexuális kapcsolata. Azt térképezte fel, hogy a nemi betegségek átvitelére gondolnak-e a kapcsolatuk során. Eredménye szerint a nők ezen kapcsolatok során sokkal kisebb kockázatúnak vélik a betegségek terjedését, a heteroszexuális kapcsolatokhoz képest.

  A következő konferencia Dublinban (Írország) lesz, 2017. október 20-21. között. További információ a www.egprn.org címen érhető el.

  A konferencia előadásainak absztraktjai az European Journal of General Practice folyóiratban jelennek meg.

  Márkus Bernadette (SE ÁOK CSOT)

Vissza a hírekhez

CSAKOSZ XXII. KONGRESSZUSA

Helyszín: Dráva Hotel Thermal Resort, Harkány
Időpont: 2024. február 22-24.

Megkezdődött a regisztráció!

Híreinkből

A CSAKOSZ XXII. KONGRESSZUSA

Időpont: 2024. február 22-24.

Helyszín: Dráva Hotel Thermal Resort, Harkány

 

Tisztelettel hívjuk a Szervezet tagjait, kollégákat, szakorvos jelölteket, hallgatókat és a szakdolgozókat a 2024. február 22-24 között Harkányban megrendezésre kerülő CSAKOSZ XXII. Kongresszusára.

 

További hírek