Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

SZAKMAI HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • MIRCIM 2019, Krakkó május 8-11. Beszámoló
  2019.06.10. - CSAKOSZ - Hírkategória: Beszámolók

  Az idén 5. alkalommal rendezték meg Krakkóban 2019 május 8-11 között a McMaster International Review Course in Internal Medicine (MIRCIM) konferenciáját.

   

  A rendezvény a néhány éve átadott, építészetileg esztétikus és fejlett konferenciatechnikai felszereltséggel rendelkező, a folyóra néző ICE Congress Centre-ben zajlott, ahol tavaly a WONCA Europe kongresszusa is volt.

   

  Az alapvetően kétnapos (péntek, szombat) továbbképző program célközönsége a fiatal belgyógyászok és rezidensek voltak, akik Európa és a világ szinte minden részéről érkeztek, közel kétezren. Közülük sokan poszteren mutatták be esettanulmányaikat, többségük igényes és szakmailag érdekes is volt. (a riporter szomorúan látta, hogy bár több tucat hazai belgyógyász professzor figyelmét felhívta a rendezvényre még télen, fiatal kollegáikat nem tudták motiválni vagy támogatni a részvételben. Tavaly 4 poszter volt a SE-ről.)

   

  Szerdán igen érdekes előadás hangzott el „Medical Review Auschwitz: Medicine Behind the Barbed Wire” címmel, feldolgozva a világháború idején a közeli táborban lezajlott tragikus események orvosi vonatkozásait.

   

  Csütörtökön a rezidensek mutatták be a bíráló bizottság által díjazott, korábban beküldött esettanulmányaikat (Best Case Report Contest). Emellett zajlott a Medical Education Forum is.

   

  A pénteki és szombati továbbképzés előadói a McMaster Egyetem (Hamilton, Kanada) orvosi karának oktatói voltak. Ezen a régi kanadai egyetemen „csak” 50 éve folyik orvosképzés, de eredményeik alapján igen magas színvonalon. Sok előadó érkezett az USA-ból, néhány Németországból, többen eredetileg lengyel származásúak.

   

  Párhuzamosan több workshop is tartottak az Evidence Based Medicine alapjairól, klinikai alkalmazásairól, kardiológiai, angiológiai, bőrgyógyászati témákból, összesen közel 20 félére lehetett regisztrálni 30 EUR-ért. Számomra legérdekesebb -sajnos az orvosképzés során már alig oktatott - fizikális vizsgálatok témakörében. Bővebb információ:   https://bedsidemedicine.org

   

  Nagyon érdekes volt a záró előadás szombat este, amit a McMaster Egyetem dékánja Paul O’Byrne professzor tartott, akinek kutatói és orvosi pályája az aszthma kezeléséhez kötődött, bemutatva az utóbbi évtizedek forradalmi változásait a kezelésben.

   

  A szakmai programot és a rendezvényről bővebbet a: www.mircim.eu honlapon található több információ. Remélem, jövőre fiatal kollegáink közül többen el tudnak jutni erre a magas színvonalú eseményre, ahol a résztvevők ellátása is igényes volt, mindez a magyaroknak csak 210 EUR-ba kerül.

   

  Rurik Imre

   

Vissza a hírekhez

CSAKOSZ XXII. KONGRESSZUSA

Helyszín: Dráva Hotel Thermal Resort, Harkány
Időpont: 2024. február 22-24.

Megkezdődött a regisztráció!

Híreinkből

A CSAKOSZ XXII. KONGRESSZUSA

Időpont: 2024. február 22-24.

Helyszín: Dráva Hotel Thermal Resort, Harkány

 

Tisztelettel hívjuk a Szervezet tagjait, kollégákat, szakorvos jelölteket, hallgatókat és a szakdolgozókat a 2024. február 22-24 között Harkányban megrendezésre kerülő CSAKOSZ XXII. Kongresszusára.

 

További hírek