Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

SZAKMAI HÍRARCHÍVUM


Hírkategória: Összes hírkategória
 • XIX. CSAKOSZ Konferencia - Győr - 2020.02.27-29.
  2020.03.18. - CSAKOSZ - Hírkategória: Beszámolók

  A CSAládorvos Kutatók Országos SZervezete február 27-29. között tartotta XIX. éves konferenciáját Győrben. A helyszínválasztás új volt, mert az előző közel 20 évben mindig a 4 orvosképző egyetem városában, vagy annak környékén rendezték.

  Sikeres volt a választás, mert a helyi főszervező Prof. Schmidt Péter, aki az Alapellátási Szabadegyetemek is szervezi már több mint 20 éve, mindent megtett a méltó környezetért, beleértve a Konferencia Hotel helyszínét és a színvonalas kulturális programokért (művész fellépők mini-koncertje, a győri balett táncosai). A konferencia megnyitóján részt vett a frissen megválasztott győri polgármester Prof. Dézsi Csaba András is, aki nagy szeretettel üdvözölte orvos kollegáit.

  A megnyitón adták át a CSAKOSZ díjakat. Az idén dr. Bíró Ferenc (Pécsvárad) kapta az Életműdíjat, ugyanitt köszöntve a 2018-as díjazottat dr. Garay Erzsébetet (Gyula), aki 2018-ban családi okokból nem tudta átvenni a Zsolnay serleget. Az idei Nívódíjat dr. Jancsó Zoltán (Derecske) háziorvos kapta. Külön öröm, hogy az idén 5 kolleganő kaphatta meg a Legjobb tudományos közlemény díjat, amelyet színvonalas, magas impaktfaktorral rendelkező újságokban megjelent közleményeikkel érdemelték ki. A CSAKOSZ évek óta díjazza az orvosképző egyetemek TDK konferenciáinak legjobb alapellátási témájú előadásait is.

  Az eddigi konferenciák közül a szakmailag legtartalmasabbnak értékelt rendezvényen a Háziorvoslás széles spektruma cím alatt mindenről szó volt, amit az alapellátásban dolgozó kollegák saját praxisaikban kutatni tudnak.

  Külön blokkban tárgyalták az eddig már kipróbált (svájci modellprogram), illetve bevezetni tervezett strukturális modelleket (praxisközösségek, 3G pályázatok megvalósítása). A legélénkebb viták ezekben a témákban voltak. Előadások hangzottak el a jelenleg futó EFOP projektekről is.

  A CSAKOSZ konferenciákon már évek óta van Nemzetközi szekció, ahol az idén a bécsi (Andreas Sönnichsen), a prágai (Bohumil Seifert), családorvosi tanszékeket vezető professzorok, a ljubljanai (Davorina Petek), aki az Európai Háziorvosi Kutatóhálózat vezetője, és a Szlovák Háziorvos Szövetség vezetői Tomas Kolony és Maria Matus tartottak előadást saját hazájuk alapellátási rendszereinek problémáiról, reformkísérleteikről és tudományos kutatásaikról.

  A szakmai szimpóziumokon inkább rövidebb, de tartalmasabb előadások hangzottak el új terápiás lehetőségekről és innovatív technikai megoldásokról.

  Közel 120 regisztrált résztvevő jött el, ami nem tűnik nagy számnak, de ez az aktív tagság közel fele. Ilyen magas arányban – sajnos - nem vesznek részt társaságaik rendezvényein a magyar orvostudományi szervezetekben.

  A konferenciát követően a résztvevők egy része, a külföldi vendégek társaságában ellátogatott a Pannonhalmára, ahol Hortobágyi T. Ciril Főapát úr fogadta kollegáinkat és megtekinthették a közel ezer éves műemlékeket.

  A konferencia első napján került sor a Közgyűlésre, az elnök és vezetőség-választásra. A CSAKOSZ-t 2 cikluson át vezető Prof. Rurik Imre (DE) után a következő 3 éves ciklusban Prof. Varga Albert (SzTE) vezeti majd a szervezetet. Dr. Rinfel Józsefet, aki 19 éven át volt titkár, dr. Heim Szilvia váltja majd, mindketten a PTE munkatársai.

  A teljes program és az előadások kivonatai elérhetőek a www.csakosz.hu honlapon.

   

   

  Rurik Imre

   


Vissza a hírekhez

CSAKOSZ XXII. KONGRESSZUSA

Helyszín: Dráva Hotel Thermal Resort, Harkány
Időpont: 2024. február 22-24.

Megkezdődött a regisztráció!

Híreinkből

A CSAKOSZ XXII. KONGRESSZUSA

Időpont: 2024. február 22-24.

Helyszín: Dráva Hotel Thermal Resort, Harkány

 

Tisztelettel hívjuk a Szervezet tagjait, kollégákat, szakorvos jelölteket, hallgatókat és a szakdolgozókat a 2024. február 22-24 között Harkányban megrendezésre kerülő CSAKOSZ XXII. Kongresszusára.

 

További hírek