Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

KONFERENCIA BESZÁMOLÓK


Hírkategória: Beszámolók
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Beszámoló a Háziorvosok Világszövetségének krakkói konferenciájáról
  2018.06.08. - CSAKOSZ - Hírkategória: Beszámolók

  23rd WONCA Europe Conference

  Krakow, 24-27 May, 2018

   

   

  A Háziorvosok Világszövetsége, a WONCA ezévi európai konferenciáját Krakkóban rendezték, 2500 résztvevővel. Mottója: Quality, Efficiency, Equity volt és a legtöbb workshop is ezen témák köré épült fel. A konferenciát a krakkói Jagello Egyetem Családorvosi Intézetének vezetője Prof. Adam Windak szervezte munkatársaival. Ő már korábban is részt vett a  CSAKOSZ kongresszusán.

   

  Meglepő, hogy az utóbbi években hatalmas arányban megnövekedett az ibéria félszigetről érkező, jellemzően fiatal kollegák aránya: közel 400 portugál, 300 spanyol háziorvos volt jelen, felülmúlva a korábbi években a résztvevők számát vezető Hollandiát (250 fő). Közel 100 finn és 70, az Egyesült Királyságból érkező regisztrált. Magyarországról szerény volt a részvétel, bár a korábban még kinyomtatott, illetve az utóbbi években gyakorlattá vált e-programfüzet (pendrive), hiánya miatt ezt nehéz volt ellenőrizni. A Visegrádi 4-ek együttműködéséről Vajer Péter alapellátási igazgató (ÁEEK), számolt be az EGPRN szekcióiban Torzsa Péter (SE Családorvosi Tszk.) volt aktív.

   

  A letölthető applikációval eléggé „macerás” volt a programok és résztvevők beazonosítása. A sok párhuzamos szekció áttekintése nehéz volt, és természetesen a részvevőnek egyszerre csak egy helyen volt lehetősége ott lenni, a többi 15-20-ról lemaradt.

   

  Nálunk is fontos, nemzetközi viszonylatban kifejezetten érdekes volt az „Overdiagnosis and Overtreatment” témaköre, amellyel több szekcióban is foglalkoztak, hangsúlyozva az indokolatlan, a források pazarlását eredményező szükségtelen vizsgálatok és a (főleg idős) betegek felesleges kezelésének elkerülésének szükségességét. Hollandiában a laborkérő lapokat kitöltő software már régóta rákérdez a vizsgálat indokára és volt, amikor 40%-os laborköltség csökkenést is el tudtak érni.

   

  A megnyitón hangzott el a WONCA World korábbi elnökének, az ausztrálból kanadaivá vált Michael Kidd professzor „key-note” előadása, amely Krakkónak a konferencia szimbólumává tett sárkányával és a különböző kultúrkörökben ismert sárkányokkal foglalkozott, szellemesen és érdekesen. A legtöbb „key-note” előadás is érdekes volt, főleg a Cochrane adatbázissal kapcsolatos és a terrorizmus orvosi, traumatológiai kihívásáról szóló előadás, amelyet a lengyel hadsereg traumatológusa tartott, képekkel is illusztrálva Afganisztánban szerzett tapasztalatait.

   

  Bővebb információ a www.woncaeurope2018.com oldalon található.

   

  Anna StavdalA konferencián sok lehetőségünk volt nemzetközi kapcsolataink ápolására. Találkoztunk Anna Stavdal jelenlegi WONCA Europe elnök asszonnyal, Prof. Michael Kidd a WONCA World korábbi, Prof. Amanda Howe jelenlegi és Prof. Donald KT Li megválasztott elnökeivel. Hasznos volt megbeszélésünk a Royal College of General Practitioner elnökével Prof. Mayur Lakhanival.

   

  A konferenciát megelőzően tartotta ülését a WONCA Europe Counsil, ahol a CSAKOSZ képviseletében prezentáltam a 2021-es európai konferencia megrendezésére vonatkozó pályázatunkat. Sajnos a háromfordulós szavazásban alulmaradt Budapest pályázata, így 2021 júniusában Amsterdamba mehetnek a résztvevők. Ugyanígy csalódott volt a másik két pályázó nemzeti szervezet, Párizs és Kréta is kiesett a versenyből. A nemzeti tagszövetségek képviselői, köztük én is a  CSAKOSZ nevében elfogadtuk a „Promoting equity for a better quality of care for all European” c. közös állásfoglalást. Ennek szövegét itt megtalálja az olvasó.

   

  Jövőre június 26-29 között Pozsonyban, 2020.június 24-27. között Berlinben lesz az európai konferencia. Az idei világkonferenciát Szöulban tartják október 17-21 között.

   

  Rurik Imre

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza a hírekhez

CSAKOSZ XXII. KONGRESSZUSA

Helyszín: Dráva Hotel Thermal Resort, Harkány
Időpont: 2024. február 22-24.

Meghosszabbított regisztrációs határidő: 2024. február 5.

Híreinkből

Megjelent a CSAKOSZ XXII. KONGRESSZUSA, Harkány - konferencia kiadvány

Megjelent a CSAKOSZ XXII. KONGRESSZUSA, Harkány (2024.02.22-24.)- konferencia kiadvány , mely a kapcsolt dokumentum alatt tölthető le.

További hírek