Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

KONFERENCIA BESZÁMOLÓK


Hírkategória: Beszámolók
 • Beszámoló az EURIPA kongresszusról
  2019.12.07. - CSAKOSZ - Hírkategória: Beszámolók

  2019. november 7-9. között, az Azori-szigetek legnagyobbikán, a lélegzetelállító Sao Miguel szigetén került megrendezésre a Vidéki Háziorvosok Európai Egyesületének (EURIPA) idei, immáron kilencedik kongresszusa.

  Az eseményen, amellyel egy időben zajlott a helyi háziorvos szervezet konferenciája, mintegy háromszázhúsz résztvevő volt jelen. Szinte valamennyi európai „nagyhatalom” képviseltette magát, de olyan különleges országokból is érkeztek résztvevők, mint Ecuador vagy Panama. A jelenlevők számos érdekes és színvonalas előadást hallhattak a legváltozatosabb háziorvosi témákban. Interaktív workshopok keretében lehetőség nyílt az aktív részvételre, szakmai eszmecserére. A „Rural café” során videokonferencia keretében a világ távoli pontjairól is többen bekapcsolódtak a programba. Lehetőségünk nyílt megtekinteni egy helyi egészség centrum működését. A kapcsolatépítés, a tudományos programok mellett a rendkívül jó hangulatú közösségi eseményeken folytatódott. Ez a néhány nap kiváló lehetőséget teremtett arra, hogy a különböző országokból, különböző háttérrel érkező, a vidéki háziorvoslás fejlesztése mellett elkötelezett kollégák bemutathassák a saját munkásságukat és megismerjék a többiek tevékenységét. Általánosságban elmondható, hogy Európa-szerte égető probléma a háziorvos társadalom elöregedése, az ezzel összefüggésben kialakuló háziorvos hiány. Kiemelt jelentőséggel bír a háziorvos utánpótlás biztosítása, megfelelő képzése. A konferencia egyik központi témája egyértelműen, a vidéki háziorvosi hivatás bemutatása az orvosképzésben, volt. Szintén hangsúlyos témaként szerepelt az internet, illetve a telemedicina adta lehetőségek kiaknázása a vidéki háziorvosi munkában. Szembetűnő volt a szervezeten belül a lelkes, szakmailag rendkívül felkészült fiatal háziorvosok, rezidensek nagy aránya. A kiváló szervezés, és színvonalas vendéglátás eredményeképpen, jó hangulatban, nagyon hasznosan, és kifejezetten gyorsan telt el ez a három nap, amiután valószínűleg mindannyian igen fáradtan, ám élményekkel és tapasztalatokkal gazdagon tértünk haza. A 2020. júniusában Berlinben megrendezésre kerülő WONCA EUROPE Konferencián is több workshoppal, illetve előadással képviselteti magát a EURIPA, míg 2020. szeptemberében Lengyelország lesz a következő EURIPA Kongresszus házigazdája, reményeim szerint népes magyar küldöttséggel.

   

  Az alábbi linken elérhető a konferencia összefoglaló kisfilmje:

   

   

  Dr. Mohos András
  Háziorvos Tiszasziget
  EURIPA IAB

Vissza a hírekhez

CSAKOSZ XXII. KONGRESSZUSA

Helyszín: Dráva Hotel Thermal Resort, Harkány
Időpont: 2024. február 22-24.

Meghosszabbított regisztrációs határidő: 2024. február 5.

Híreinkből

Megjelent a CSAKOSZ XXII. KONGRESSZUSA, Harkány - konferencia kiadvány

Megjelent a CSAKOSZ XXII. KONGRESSZUSA, Harkány (2024.02.22-24.)- konferencia kiadvány , mely a kapcsolt dokumentum alatt tölthető le.

További hírek